Tip pa maneho social. Rotterdam – kind slaan, huis kwijt

Pakico saca un mucha di su ambiente confia, si e ta e victima di un adulto cu a maltrate? Cos pa pensa riba dje! Un ehempel di Hulanda…

mishandeld kind- mucha maltrataDe gemeente Rotterdam heeft een nieuw wapen tegen kindermishandeling: het actief inzetten van huisverboden. Dat gebeurt nu al met enige regelmaat, maar Rotterdam wil het structureel gaan inzetten als aanvulling op bestaande maatregelen, zoals het kind uit huis plaatsen onder toezicht van de kinderbescherming. Dit protocol maakte de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge vandaag bekend. Het instrument moet ook sneller worden ingezet als professionals, zoals onderwijzers of peuterspeelzaalmedewerkers, sterke vermoedens hebben dat de veiligheid van het kind in het geding is. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft het idee om huisverboden vaker in te zetten bij kindermishandeling bij de gemeente geïnitieerd.

Hugo de Jonge heeft over het instrument afspraken gemaakt met politie en justitie. De Jonge wil zich sterk maken voor een veilige leefomgeving voor kinderen. Daarom wil hij zo veel mogelijk protocollen inzetten om die veiligheid te waarborgen. De nieuwe maatregel gaat na de zomer in.

“Cijfers wijzen uit dat naar schatting een op de dertig kinderen slachtoffer is van kindermishandeling. Dat betekent dat in elke schoolklas minstens een kind zit dat te maken heeft met een onveilige thuissituatie“, aldus De Jonge. Hij vindt dat het tijdelijk uit huis plaatsen van een ouder bij signalen van kindermishandeling, een belangrijke time-out biedt voor het gezin. De afgelopen twee jaar zijn in Nederland ongeveer vijfduizend huisverboden opgelegd. Een vijfde daarvan had in Rotterdam plaats. Het instrument wordt vooral ingezet bij geweld tussen partners. Eventueel wordt het kind dan uit huis geplaatst. Dat vindt Hugo de Jonge eigenlijk de omgekeerde wereld. “Het kind moet daardoor de vertrouwde omgeving, school en vriendjes achterlaten. Dat is een ongelofelijk ingrijpende maatregel die je alleen moet gebruiken als er sprake is van een zeer bedreigende situatie. Belangrijkste is dat we niet het kind weghalen bij mogelijk geweld, maar juist diegene die daarvoor verantwoordelijk is.”

Un cos pa pensa riba dje den nos ramo social… pa ehecutivonan cu ta traha maneho… pa nos no keda pega den rolnan y situacionnan cu ta andando di generacion pa generacion y no ta cambia. Laga nos realisa cu tempo a cambia… y e intelecto cu nos tin cu usa pa trese cambionan na bienestar berdadero den nos comunidad ta rekeri estudio, comparacion y si ta necesario mira mas leu cu e fronteranan di nos isla chiquito…

Pakico saca un mucha di su ambiente confia, si e ta e victima di un adulto cu a maltrate? Cos pa pensa riba dje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *