‘Zeven Bronnen van Arbeidsvreugde’

Resumen na hulandes di e workshop organisa pa Aruba Human Resources Association ‘Zeven Bronnen van Arbeidsvreugde’, facilita pa Johan Koop, coach certifica di e ‘zeven bronnen van arbeidsvreugde’ y gradua den maneho di personal na Universidad di Groningen.

Johan Koop - AHRA

Recientemente Aruba Human Resources Association a tene un workshop riba entre otro ‘Zeven Bronnen van Arbeidsvreugde’, e siete fuente di orguyo y placer den trabou. Esaki ta un concepto desaroya pa Kees Kouwenhoven cu tabata un senior consultant di PWHC y ken na cierto momento den su carera a sinti e necesidad pa busca kico por trese bek e aspectonan aki den trabou. A base di investigacion y pruebanan cientifco a desaroya e programa aki cu ta un exito na diferente paisnan rond mundo.

E workshop pa AHRA a ser facilita pa Johan Koop, coach certifica di e ‘zeven bronnen van arbeidsvreugde’ y gradua den maneho di personal na Universidad di Groningen.

Aki un resumen di e 7 fuentenan den hulandes.

De Zeven Bronnen van Arbeidsvreugde : Werken met plezier en goed presteren.
1- Fysiek welbevinden:
Deze levensbron vormt een fundament voor arbeidsvreugde. Deze bron stroomt wanneer u een goede werkplek heeft en u zich veilig en gezond voelt. De voldoening vloeit ook voort uit de zekerheid dat u NU en ook op langere termijn in uw basisbehoeften kunt voorzien.
Voorbeelden: veiligheid (zowel fysiek als psychisch); gezondheid; comfortabele en aantrekkelijke werkomstandigheden; thuis kunnen werken; inkomenszekerheid (ook op langere termijn);variatie in het werk; lekker ‘bezig zijn’

2 – Collegialiteit:
Deze warmtebron ontstaat uit de verbinding met mensen die u op het werk ontmoet. Goed teamwerk laat deze bron stromen. U kunt delen wie u bent en rekenen op anderen als het nodig is. U voelt zich thuis bij en verbonden met de mensen die u regelmatig in uw werk ontmoet. De voldoening kan uit de samenwerking met zowel collega’s als leidinggevenden, klanten en leveranciers voortvloeien.
Voorbeelden: voor elkaar inspringen, teamgeest, lief en leed delen, elkaar aanspreken maar ook vergeven, afspraken nakomen, uw hand over uw hart kunnen strijken, u geliefd weten, samenwerken, geborgenheid met ruimte om ook fouten te kunnen maken, bestrijden van pesten en ander asociaal gedrag.

3 – Waardering en zelfvertrouwen:
Deze ruimtebron ontstaat uit de waardering die u ervaart en uit vertrouwen dat u krijgt om uw eigen ideeën in uw werk kwijt te kunnen. U geeft vorm aan uw behoefte aan autonomie. Waardering krijgen voor uw werk en voor wie u bent versterkt uw zelfvertrouwen en uw gevoel van eigenwaarde.
Voorbeelden: beslissingsruimte claimen/krijgen; vrijheidsgraden scheppen om uw werk zelf vorm te geven en daar verantwoordelijkheid voor nemen, zelfstandigheid, ondernemerschap, complimenten geven en ontvangen, successen vieren en teleurstellingen verwerken.

4 – Goede prestaties:
Deze krachtbron vindt zijn brandstof in de voldoening die ontstaat, wanneer u aantrekkelijke resultaten en effecten van uw werk ziet: het gevoel dat u competent bent en succes hebt. Vrijwel iedereen houdt er van goede prestaties te leveren.
Voorbeelden: productie-doelstellingen halen; uitdagend werk doen en daar succesvol in zijn: een moeilijk project succesvol afsluiten, een nieuw systeem onder de knie krijgen, nieuwe klanten werven, een nieuw product ontwikkelen, etcetera.

5 – Groei:
Deze energiebron boren mensen aan wanneer ze hun kern-kwaliteiten en talenten tot ontplooiing brengen. Ook beleven veel mensen vreugde aan de groei van anderen, die ze ondersteunen en coachen.
Voorbeelden: talenten ontwikkelen in de dagelijkse praktijk; opleidingen volgen; een loopbaan met toenemende verantwoordelijkheden doorlopen; uw nieuwsgierigheid volgen; anderen zien opbloeien door uw hulp en inzet.

6 – Werken met hart en ziel:
Deze inspiratiebron ontspringt uit de mogelijkheid uitdrukking te geven aan wie u bent en uw authenticiteit vorm te geven. Doen wat u echt wilt en waar u goed in bent. Uw diepste verlangens realiseren en bij uw creativiteit komen.
Voorbeelden: werk doen waar u van houdt, echt kiezen voor wat u belangrijk vindt;u op uw ‘plaats’ voelen; er voor zorgen dat u geconcentreerd en met focus kunt werken zodat u in ‘flow’ kunt komen.

7 – Hogere zingeving:
Deze lichtbron ontstaat wanneer uw werk er toe doet voor anderen. Dat kunnen klanten, leerlingen of patienten zijn, maar ook enkele mensen in uw omgeving of ‘iets dat groter is dan uzelf’: een veilige stad, uw werkomgeving, de gemeenschap. Daarmee geeft uw werk een diepere betekenis aan wie u bent, wat u kunt en wat u doet. Iets om trots op te zijn en u mee te identificeren.
Voorbeelden: klanten die betere resultaten boeken door uw werk, zorgen voor anderen door te verplegen, schoon te maken, producten te ontwerpen die de levensvreugde verhogen; vrijwilligerswerk; bestuursfuncties in stichtingen en verenigingen; door uw werk bijdragen aan bijv. de gezondheid van mensen, een beter milieu, mensenrechten, openbare orde.

Copyright – Kees Kouwenhoven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *